Wat is localhost?
Je hebt de term wellicht al eens voorbij horen komen: localhost, ook wel 127.0.0.1 genoemd. Maar wat is localhost nu eigenlijk? En wat kun je ermee?
Vaak gebruik je een dergelijke verbinding bij testomgevingen. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn wanneer je een applicatie eerst lokaal wilt testen voordat je deze online gaat zetten. Het IP-adres 127.0.0.1 is immers alleen op je eigen computer aan te roepen.
Datzelfde geldt ook voor de DNS-naam. Stel dat je voor de verwijzing gebruik wilt maken van het IPv6-adres, dan gebruik je het volgende:
::1
Localhost op je computer gebruiken
Wanneer je dit handigheidje op een computer wilt gebruiken om bijvoorbeeld een website te testen die gebruik maakt van PHP, al dan niet met gebruik van een MySQL-database, dan is het nodig om hiervoor eerst de server software te installeren. Die maakt het mogelijk om de lokale computer als webserver te laten functioneren. Een voorbeeld hiervan is om gebruik te maken van de Apache webserver, in combinatie met PHP en MySQL. Nu kun je dit zelf installeren als je een beetje onderlegd bent op dat vlak. Maar tegenwoordig zijn er eenvoudige softwarepakketten te downloaden die je veel werk uit handen nemen. Downloaden, installeren en je bent eigenlijk klaar om te starten. Zo simpel is het eigenlijk.Voorbeelden van dergelijke pakketten:
- XAMPP (Windows, Linux en OS X) - https://www.apachefriends.org
- WAMP (Windows) - https://www.wampserver.com/en/
Daarnaast wordt tijdens de installatie ook de mogelijkheid geboden om verschillende add-ons te installeren, zoals WordPress of Joomla. Dat laatste is vooral handig wanneer je die lokaal wilt gaan gebruiken om website te bouwen, om eventueel later naar een externe webserver te verplaatsen. Maar uiteraard kun je er ook voor kiezen om dergelijke CMS-systemen handmatig te downloaden en te installeren.
Nadat je de webserver hebt geïnstalleerd is het enkel nog een kwestie van het programma starten en aangeven welke services aangezet moeten worden. Alleen het opstarten van Apache is op dat moment al genoeg om te kunnen werken met localhost. Wanneer je ook met MySQL wilt gaan werken werken, dan dien je uiteraard ook de MySQL-service op dat moment aan te zetten
. Op het moment dat de webserver werkt, dan heb je net als in een webhosting pakket een mappenstructuur, waarbij de /xampp/htdocs map de locatie is. Deze kun je vervolgens via
http://localhost
aanroepen.
Het is dus feitelijk de map waar je je bestanden en mappen in plaatst die je wilt gaan testen. Ook een eventuele
installatie van een CMS doe je dus in die map.Stel dus dat je in de map /xampp/htdocs/ een index.html of index.php bestand neerzet en je gaat daarna in je web browser naar
http://localhost
of http://127.0.0.1
, dan zal die pagina als webpagina worden weergegeven.
Als je hier dus een WordPress of Joomla installatie hebt gedaan, dan zie je hier in de praktijk dan de index
van je WordPress pagina. De WordPress admin is in dat geval te bereiken door /wp-admin
toe te
voegen.De Joomla back-end kun je bereiken door
/administrator
toe te voegen aan de URL.